Vijd Awa! – een cultuurproject met smaaksensatie.

Joos Vijd is de opdrachtgever van het beroemdste kunstwerk ter wereld: ‘(de aanbieding van) het Lam Gods’ van de getalenteerde gebroeders Van Eyck.

In de middeleeuwen, in de tijd dat Joos Vijd leefde, was de heerlijkheid Beveren één van de meest welvarende streken van Vlaanderen dankzij haar vruchtbare korenakkers en landerijen met fruitbomen zo ver het oog reikte.

Ondertussen hield de Beverse turf het vuur van de brouwketels in steden als Gent en Antwerpen brandend. Dat Joos Vijd als Bourgondiër zijn verfijnde smaak uit zijn geboortestreek haalde, hoeft dus niet te verbazen. Geïnspireerd door de middeleeuwse recepten van ‘De Foodarcheoloog’ creëerden verschillende Beverse producenten, waaronder wij, een heerlijk aanbod van vijf bieren en twee koekjes.

Ons mostedkoekje: de Zoute Vijd

De bieren en de koekjes zijn stuk voor stuk artisanale creaties met het oog op duurzame verkoop. Zo is de voetafdruk van dit eigenzinnig project klein maar blijft de smaaksensatie veelzijdig.

In afwachting van de expo ‘Joos. De (on)eindigheid van Vijd’ in Erfgoedhuis Hof ter Welle in Beveren, krijgt u dankzij de samenwerking met Google Arts & Culture al een voorsmaakje.